Vánoce bez vánočky? To prostě nejde! Letos jsem to povýšila a nejen, že upeču svou klasiku z tvarohového těsta, ale sáhla jsem i po asi rozšířenější variantě z těsta kynutého. No, a aby to bylo zajímavější, trochu jsem si pohrála s obalením některých pramenů tohoto oblíbeného pečiva.
Potřebujeme:
- 300 g hladké mouky
- 12g sušeného droždí
- 1 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 50g másla
- 0,5 sáčku vanilkového cukru
- Špetku soli
- 1 hrst nasekaných oloupaných mandlí
- 1 hrst umletých vlašských (nebo jiných) ořechů na obalení
- 1 žloutek na potření
- + práškový cukr na závěrečné posypání
Postup:
Navážíme si do menší misky kvasnice. Rozetřeme je s 1 lžičkou cukru. Přilijeme 50 ml vlažného mléka. Z těchto surovin necháme asi 15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Do větší mísy odvážíme mouku, cukr, vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli a 50 ml mléka. (Vejce i mléko mají mít pokojovou teplotu, tak si je předem vyndejte z lednice!) Dodáme vzešlý kvásek a nasekané mandle. Těsto přemístíme na posypaný (hladkou moukou) vál a ručně ho propracujeme. Vrátíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu na teplém místě kynout. Po uplynutí doby, rozdělíme těsto na 6 dílků. Tři z nich obalíme v namletých oříšcích. Poté upleteme (podle YouTube) vánočku. Rozmíchaných žloutkem pak potřeme prameny neobalené v oříšcích. Pečeme při 170°C asi 40 minut do zlatavé barvy. Po vychlazení vánočku ještě posypeme práškovým cukrem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat