BRAMBOROVÉ NOČKY S BEŠAMELEM

Tento recept se sice skládá ze tří meziproduktů, ale vůbec není tak náročný na přípravu, jak by se zdálo. Dalším bonusem zůstává cena tohoto pokrmu. Dost nízká! A po chuťové stránce? Za mě super, vy si udělejte názor samy.


Potřebujeme: Rozpis je jen na  porci (17 noků)

Na noky:

  • 100g brambor
  • 50g hrubé mouky
  • 1/4 vejce (normálně rozklepnete 1 vejce, rozšleháte a odlejete 1/4)
  • Špetku soli

Na pesto: Pokud si na omáčky moc nepotrpíte, udělejte 1/2 množství. 

  • 25g zelené petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 40ml oleje (řepkový, olivový...)
  • 1/2 lžičky soli
  • Špetku pepře

Na bešamel:

  • 20g másla
  • 20g hladké mouky
  • 150-180ml plnotučného mléka
  • Špetku soli (moc nesolte, pesto je chuťově dost výrazné!)
Postup:

Brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout. Nastrouháme je na hrubém struhadle. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vytvoříme těsto, které vyválíme na cca 1 cm tlustý váleček. Ten nakrájíme na 1cm dlouhé kousky. Zatím necháme bokem a připravíme pesto. Petrželku dáme do mixéru spolu s kousky česneku. Zalijeme olejem a vše dohladka rozmixujeme. Odložíme do lednice. Jdeme na bešamel. V kastrůlku rozpustíme na malém plamenu máslo. Přisypeme mouku a mícháme do mírného zhnědnutí. Přilijeme mléko a metličkou mícháme, aby se rozpustily všechny hrudky. Vaříme cca 7 minut. Do hotového bešamelu vmícháme 1 lžíci pesta. Noky uvaříme v osolené vodě. To trvá asi 5 minut. Pak už jen servírujeme. Na talíř dáme porci bešamelu, na něj noky a celé to přelijeme pestem. 


Itadakimasu!

Komentáře