JABLEČNÝ TRHANEC

Tento dezert je pro mě typická česká pochoutka, která se výborně hodí na prohřátí a potěchu těla v chladných zimních dnech.


Potřebujeme: Porce pro 1 osobu

  • 1 jablko
  • 2 vejce
  • Špetku soli
  • 40 g hladké mouky
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 20 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 10g másla
  • 70 g polotučného tvarohu
  • 30 ml 31% šlehačky
  • Cukr moučku na závěrečné posypání


Postup:

Oloupeme jablko. Zhruba 1/3 nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se solí na pevný sníh. Žloutky v míse promícháme s moukou, 15 g krystalu, 1/2 vanilkového cukru, mlékem a citronovou kůrou. Přidáme nastrouhané jablko. Nakonec ke směsi jemně vpravíme sníh z bílků. Na pánvi rozpustíme 5 g másla a na něm smažíme na malém plamenu připravené těsto. Když se nám osmahne z jedné strany, rozdělíme ho obracečkou na 4 díly a postupně je otočíme. Opět smažíme do zlatova. Když je hotovo, roztrháme těsto pomocí 2 vidliček na malé kousky a ještě asi 2 minuty necháme dodělat. Poté připravíme tvarohový krém. V misce metličkou promícháme 1/2 vanilkového cukru, smetanu a tvaroh. Hotovo. Pak už jen zpracujeme zbytek jablka. Nakrájíme ho na malé kousky. Na pánvi rozpustíme 5 g másla, dáme na něj jablko a zasypeme 5 g krystalu. Občas promícháme. Jablko je hotové cca za 10 minut. Mělo by být měkké s jemně karamelovou příchutí. Pak už jen servírujeme trhanec posypaný jablky a přelitý tvarohem. Vše ještě zasypeme moučkovým cukrem. 


Itadakimasu!

    Komentáře