Tento dezert je pro mě typická česká pochoutka, která se výborně hodí na prohřátí a potěchu těla v chladných zimních dnech.
Potřebujeme: Porce pro 1 osobu
- 1 jablko
- 2 vejce
- Špetku soli
- 40 g hladké mouky
- 50 ml plnotučného mléka
- 20 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku citronové kůry
- 10g másla
- 70 g polotučného tvarohu
- 30 ml 31% šlehačky
- Cukr moučku na závěrečné posypání
Postup:
Oloupeme jablko. Zhruba 1/3 nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se solí na pevný sníh. Žloutky v míse promícháme s moukou, 15 g krystalu, 1/2 vanilkového cukru, mlékem a citronovou kůrou. Přidáme nastrouhané jablko. Nakonec ke směsi jemně vpravíme sníh z bílků. Na pánvi rozpustíme 5 g másla a na něm smažíme na malém plamenu připravené těsto. Když se nám osmahne z jedné strany, rozdělíme ho obracečkou na 4 díly a postupně je otočíme. Opět smažíme do zlatova. Když je hotovo, roztrháme těsto pomocí 2 vidliček na malé kousky a ještě asi 2 minuty necháme dodělat. Poté připravíme tvarohový krém. V misce metličkou promícháme 1/2 vanilkového cukru, smetanu a tvaroh. Hotovo. Pak už jen zpracujeme zbytek jablka. Nakrájíme ho na malé kousky. Na pánvi rozpustíme 5 g másla, dáme na něj jablko a zasypeme 5 g krystalu. Občas promícháme. Jablko je hotové cca za 10 minut. Mělo by být měkké s jemně karamelovou příchutí. Pak už jen servírujeme trhanec posypaný jablky a přelitý tvarohem. Vše ještě zasypeme moučkovým cukrem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat