Koláče a frgály prostě miluju a pořád se snažím najít ten nej recept. Tady se mi to myslím povedlo. Těsto je vláčné, povrch křupavý a náplň lahodná. Kdo nevěří, ať ochutná.
Potřebujeme: Na 1 frgál
Na těsto:
- 80 ml plnotučného mléka
- 14 g čerstvých kvasnic (nebo 10g sušených)
- 30 g moučkového cukru
- 170 g hladké mouky
- 1 žloutek
- Nastrouhaná kůra z 1/3 citronu
- Špetku soli
Na drobenku:
- 70 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
Na náplň:
- 130 g mletého máku
- 120 ml polotučného mléka
- 70 g cukru krupice
- 15 g másla
- 1 lžíci povidel
- + vejce na potření okrajů
Postup:
Do mísy dáme vlažné mléko, nasypeme do něj cukr moučku a rozdrobené kvasnice. Necháme vzejít kvásek. To trvá asi 10 minut.. Do jiné mísy si navážíme mouku, přidáme citronovou kůru, žloutek a špetku soli. Ke směsi dodáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku si navážíme mák, mléko, cukr a máslo. Necháme směs svařit. Pak přidáme lžíci povidel. Zamícháme. Teď si můžeme udělat drobenku z másla, mouky a cukru. Z vykynutého těsta vyválíme placku asi 3 mm tenkou. Přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Ještě 30 minut ji necháme kynout. Poté naneseme na těsto makovou náplň asi 1 cm od okraje. Přes náplň nasypeme drobenku a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190°C a frgál pečeme asi 12 minut, dokud okraje nezezlátnou.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat