MAKOVÝ FRGÁL

Koláče a frgály prostě miluju a pořád se snažím najít ten nej recept. Tady se mi to myslím povedlo. Těsto je vláčné, povrch křupavý a náplň lahodná. Kdo nevěří, ať ochutná.


Potřebujeme: Na 1 frgál

Na těsto:

  • 80 ml plnotučného mléka
  • 14 g čerstvých kvasnic (nebo 10g sušených)
  • 30 g moučkového cukru
  • 170 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • Nastrouhaná kůra z 1/3 citronu
  • Špetku soli

Na drobenku:

  • 70 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice

Na náplň:

  • 130 g mletého máku
  • 120 ml polotučného mléka
  • 70 g cukru krupice
  • 15 g másla
  • 1 lžíci povidel
  • + vejce na potření okrajů
Postup:

Do mísy dáme vlažné mléko, nasypeme do něj cukr moučku a rozdrobené kvasnice. Necháme vzejít kvásek. To trvá asi 10 minut.. Do jiné mísy si navážíme mouku, přidáme citronovou kůru, žloutek a špetku soli. Ke směsi dodáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku si navážíme mák, mléko, cukr a máslo. Necháme směs svařit. Pak přidáme lžíci povidel. Zamícháme. Teď si můžeme udělat drobenku z másla, mouky a cukru. Z vykynutého těsta vyválíme placku asi 3 mm tenkou. Přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Ještě 30 minut ji necháme kynout. Poté naneseme na těsto makovou náplň asi 1 cm od okraje. Přes náplň nasypeme drobenku a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190°C a frgál pečeme asi 12 minut, dokud okraje nezezlátnou.


Itadakimasu!

Komentáře