MÁSLOVÉ CROISSANTY S NUTELLOU

V rámci mé (mnou mi zadané) pečivové výzvy, jsem se pustila do croissantů. Jak jinak než na internetu jsem se nechala inspirovat a našla jsem skutečně jednoduchý recept na tyto lahodné, máslem napuštěné rohlíčky. Zvládne to každý!


Potřebujeme: Na 8 kousků pečiva

  • 170 g hladké mouky
  • 10g sušeného droždí
  • 50 ml vlažného mléka
  • 50 g zakysané smetany
  • 1,5 lžíce cukru krystal
  • 2 žloutky
  • Špetku soli
  • 70 g másla
  • Nutella (množství podle chuti)

Postup:

Do vlažného mléka dáme 0,5 lžíce cukru krystal a droždí. Necháme cca 10 minut stát, až vzejde kvásek. Do jiné mísy odvážíme mouku, dáme zbytek cukru a sůl. Vedle si rozetřeme kysanou smetanu a 1 žloutek. Vejce se smetanou přidáme k mouce spolu s kváskem. Vypracujeme těsto. Necháme ho přikryté na teplém místě asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných kousků. Necháme je asi 10 minut stát. Na pomoučeném vále pak z každého kousku vyválíme malou placku asi 2 mm tlustou. Vyndáme z lednice máslo a nastrouháme ho. Pak skládáme placky na sebe a vždy je slepíme 1/7 nastrouhaného másla. Poslední 8. placka je bez máslové přikrývky. Vznikne nám komínek z placek a ten rozválíme na 1 velkou placku s průměrem asi 30 cm. Tu pak ostrým nožem rozdělíme  křížem na čtvrtiny a pak ještě na osminy. Každý kousek potřeme kousek od okraje nutellou a zabalíme od široké strany ke špičce do tvaru croissantu. Každý potřeme rozšlehaným žloutkem a na plechu necháme ještě 20 minut stát. Troubu předehřejeme na 200°C a následně v ní croissanty pečeme asi 15 minut. Je možném je připravit i bez náplně nebo s náplní jinou. Záleží na vaší chuti.


Itadakimasu!

Komentáře