Ta zdrobnělina slova šnek není překlep. V rámci před plavkové sezóny se snažím o menší přísun mlsek a tak je lepší, než na kvalitu, zaútočit na kvantitu.
Potřebujeme: Na cca 9 kousků
Na těsto:
- 70 ml mléka
- 1 necelou lžičku cukru moučka
- 6 g sušených kvasnic
- 130 g hladké mouky
- Špetku soli
- 20g rozpuštěného másla
- 1 necelou polévkovou lžíci cukru moučka
Na náplň
- 2 lžíce cukru krystal
- 0,5 lžičky skořice
- 40 g másla
Na konec:
- 1 vejce na potření
- Cukr moučku na posypání
- Kapku oleje na vymazání pekáče
Postup:
Nejprve si z vlažného mléka, necelé lžičky cukru a kvasnic, necháme vzejít kvásek. To trvá cca 15 minut. Mezitím si do mísy odvážíme mouku, zbytek cukru, sůl. Přidáme rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto promícháme a necháme ho asi 1 hodinu kynout přikryté na teplém místě. Mezitím si můžeme připravit náplň. V menší misce pečlivě promícháme krystal, změklé máslo a skořici. Když nám těsto vykyne, vyválíme z něj obdélník asi 18 cm dlouhý. Potřeme ho náplní, zarolujeme a nakrájíme na asi 9 stejných dílků. Vymažeme si pekáček o rozměrech 20x25 cm (vycházejte z toho, co máte doma a jak vám nakynulo těsto) a pokládáme do něj všechny kousky. Nedávejte je příliš těsně vedle sebe, ještě hodně nakynou! V této fázi necháme pečivo ještě 30 minut stát. Troubu si předehřejeme na 210°C. Nakynuté šnečky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct cca 10 minut. Raději je hlídejte, každá trouba je jiná. Po upečení je necháme zchladnout a nakonec je posypeme moučkovým cukrem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat