SKOŘICOVÍ ŠNEČCI

Ta zdrobnělina slova šnek není překlep. V rámci před plavkové sezóny se snažím o menší přísun mlsek a tak je lepší, než na  kvalitu, zaútočit na kvantitu.


Potřebujeme: Na cca 9 kousků

Na těsto:

  • 70 ml mléka
  • 1 necelou lžičku cukru moučka
  • 6 g sušených kvasnic
  • 130 g hladké mouky
  • Špetku soli
  • 20g rozpuštěného másla
  • 1 necelou polévkovou lžíci cukru moučka

Na náplň

  • 2 lžíce cukru krystal
  • 0,5 lžičky skořice
  • 40 g másla

Na konec:

  • 1 vejce na potření  
  • Cukr moučku na posypání
  • Kapku oleje na vymazání pekáče
Postup:

Nejprve si z vlažného mléka, necelé lžičky cukru a kvasnic, necháme vzejít kvásek. To trvá cca 15 minut. Mezitím si do mísy odvážíme mouku, zbytek cukru, sůl. Přidáme rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto promícháme a necháme ho asi 1 hodinu kynout přikryté na teplém místě. Mezitím si můžeme připravit náplň. V menší misce pečlivě promícháme krystal, změklé máslo a skořici. Když nám těsto vykyne, vyválíme z něj obdélník asi 18 cm dlouhý. Potřeme ho náplní, zarolujeme a nakrájíme na asi 9 stejných dílků. Vymažeme si pekáček o rozměrech 20x25 cm (vycházejte z toho, co máte doma a jak vám nakynulo těsto) a pokládáme do něj všechny kousky. Nedávejte je příliš těsně vedle sebe, ještě hodně nakynou! V této fázi necháme pečivo ještě 30 minut stát. Troubu si předehřejeme na 210°C. Nakynuté šnečky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct cca 10 minut. Raději je hlídejte, každá trouba je jiná. Po upečení je necháme zchladnout a nakonec je posypeme moučkovým cukrem.


Itadakimasu!

Komentáře