SKOŘICOVÉ BULKY

A zase ta skořice! Nebudu zastírat, našla jsem v ní zalíbení. Pozvedne chuť jakéhokoli pokrmu a ještě má blahodárné účinky pro naše zdraví (napočítala jsem jich 11!). Nejvíc pro mě ale funguje s kynutým těstem a máslem. Důkazem je tento recept.


Potřebujeme: Na 4 kousky

Na těsto:

  • 50 ml mléka
  • 40 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • Špetku soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 20 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 3/4 lžičky skořice
  • 30 g strouhaných ořechů (lískové nebo vlašské)
  • + trochu moučkového cukru na závěrečný posyp
Postup:

Připravíme si 3 misky. V jedné smícháme mouku a cukr moučku. V další rozpustíme 40 g másla a v poslední smícháme polovinu vlažného mléka s droždím a ještě přidáme 1 polévkovou lžíci směsi mouky s cukrem (z první misky). Počkáme až nám vzejde kvásek. To trvá 10-15 minut. Podle toho jak máte v kuchyni teplo. Do misky s moukou a cukrem dodáme sůl, citronovou kůru, vejce, zbytek mléka, kvásek a propracujeme. Nakonec vlijeme rozpuštěné máslo. Opět propracujeme a necháme těsto na teplém místě a přikryté asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň. Máslo si necháme povolit a smícháme ho s cukrem, skořicí a umletými ořechy. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a vyválíme ho na asi 3 mm tlustý a 40 cm dlouhý obdélník. Potřeme ho náplní a zarolujeme. Vznikne nám 40cm dlouhá tenká roláda. Tu rozdělíme na 4 stejné díly. Každý podélně nožem rozřízneme 1 cm od horního okraje. Získáme 20 cm dlouhým pramen. Ten libovolně zapleteme do tvaru houstičky. Přeneseme kousky na plech s pečícím papírem a necháme ještě 15 minut stát. Troubu si předehřejeme na 180°C a vykynuté bulky pečeme 15-20 minut. Hlídejte podle barvy (zlatavá) a zkoušky špejlí. Po vychladnutí můžeme pečivo zasypat moučkovým cukrem.


Itadakimasu!


Komentáře