Velikonoční bochánek neexistuje jen jeden. Mám ráda jak ten tvarohový, tak kynutý, s ořechy, s rozinkami a bez rozinek...Já si letos vybrala tyto malé roztomilé mini verze se sladkou glazurou.
Potřebujeme:
- 600 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 1 lžičku skořice
- 1/4 mletého muškátového oříšku
- Špetku soli
- 2 vejce
- 15 g másla
- 250 ml plnotučného mléka
- 20g droždí
- 1 polévkovou lžíci vody
- 2 lžíce smetany
- 2 lžíce džemu (já použila mirabelkový se zázvorem)
Postup:
V míse si smísíme mouku, cukr, skořici, muškátový oříšek, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Přisypeme droždí. Vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu přikryté na teplém místě kynout. Poté těsto rozdělíme na cca 15 stejných kousků. Naskládáme je do vymazaného pekáčku vedle sebe a necháme opět přikryté ještě 30 minut kynout. Pečeme při 180°C15 minut. Vyndáme a pečivo potřeme smetanou. Dáme ještě na 15 minut do trouby. Po upečení bochánky potřeme směsí džemu s vodou. Podáváme jen tak anebo třeba s máslem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat