Na farmářských trzích se obvykle u pekařů stavím pro kousek focacci. A protože trhy jsou jen v sobotu a každé sobotní ráno nejsem ochotná vstávat, rozhodla jsem se si recept na tento italský chléb osvojit.
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 400 ml teplé vody
- 1 sušené droždí
- 1 lžičku soli
- Špetku sušeného tymiánu
- 100 g oliv
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
Postup:
Do misky si navážíme mouku, přilijeme teplou vodu, sáček droždí, sůl a tymián. Olivy nakrájíme na malé kroužky a přidáme je k těstu. Vše vypracujeme. Vznikne lepivé těsto, které necháme na teplém místě přikryté kynou alespoň 1 hodinu. Vymažeme si formu ve které budeme péct. Její velikost volíme podle toho, jak vysokou focacciu plánujeme. Po upečení nám chléb nakyne asi na dvojnásobek. Po nakynutí přemístíme těsto do vybrané a vymazané formy. Ještě 10 minut ho necháme odpočinout. Prsty uděláme na povrch těsta důlky. Pak ho celý polijeme olivovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 20-35 minut. Záleží na výšce pečiva. Podáváme jako přílohu nebo jen tak třeba s máslem a kávou.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat