Když je sezóna jahod, snažím se ji maximálně využít. V tomhle receptu jsem dala prostor jahodovému rozvaru, který si dokonce zavařuji. Pokud ho nemáte k dispozici, vůbec to nevadí, můžete si ho jednoduše připravit povařením čerstvého ovoce s cukrem krystal a to v poměru 1:5 (cukr : ovoce). A teď už ten koláč.
Potřebujeme : Na 3 formy na galetky o průměru 12 cm
- 90 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 1/2 kávové lžičky skořice
- Špetku soli
- 60 g másla
- 50 g mletých vlašských ořechů (můžou být i mandle)
- 1 čajovou lžičku strouhané citronové kůry
- 1 velké vejce
- 15 čajových lžiček rozvaru z jahod
Postup:
Do mísy prosejeme mouku. Přidáme cukr, sůl, skořici a na kousky nakrájené máslo. Propracujeme jako drobenku. Přidáme mleté ořechy, citronovou kůru a 1 žloutek. Bílek si zatím schováme. Vypracujeme těsto. Necháme ho v lednici 30 minut odpočívat. Po uplynutí této doby si z hmoty oddělíme 1/3. Ze 2/3 vyválíme placku vysokou cca 5 mm. Z této placky vykrojíme 3 kolečka velikosti forem na galetky. Přeneseme je do formiček. Okraje těsta mají být zvednuté. Na každou galetku naneseme 5 lžiček rozvaru. Ze zbytku těsta vyválíme obdélník a z něj vykrájíme proužky těsta kterými podle libosti pokryjeme každý kousek. Jemně je vmáčkneme do jahod a nakonec je potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C cca 30 minut.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat