OSTRUŽINOVÁ GALETKA S RUMEM

Letos se nám za sídlištěm urodilo nezvykle mnoho ostružin a tak jsem se zamyslila nad jejich zpracováním. Nevím jak to (skoro vůbec nepiju), ale napadlo mě spojení tohoto ovoce s rumem. Překvapivě dobře to funguje a tak přidávám recept i pro další, kdo by to chtěli zkusit.


Potřebujeme: Na 1 galetku o průměru 16 cm

Na těsto:

  • 130 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • Špetku soli
  • 40 g másla
  • 2 polévkové lžíce vody

Na náplň:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 2 polévkové lžíce cukru moučky
  • 100 g ostružin

+ 1 vejce na potření

+ cukr moučku na posypání

Postup:

Do mísy odvážíme prosátou mouku. Přidáme sůl, cukr a na kousky nakrájené máslo. Prsty vyrobíme drobenku. Přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho 2 hodiny v lednici. Ořechy si nastrouháme do menší misky. K nim dáme cukr a rum. Promícháme a necháme chvíli stát. Ostružiny omyjeme. Po 2 hodinách těsto ještě trochu propracujeme a vyválíme na kulatou placku asi 3 mm vysokou. Zhruba 2 cm od okraje poklademe na těsto ořechovou náplň. Lehce ji do těsta vmáčkneme. Pak ji posypeme ovocem. Volné kraje galetky zavineme přes prst a trochu je přimáčkneme na náplň. Rozšlehaným vajíčkem pak okraj potřeme. Pečeme při 180°C asi 35 minut. Po vychlazení zasypeme moučník cukrem.


Itadakimasu!

Komentáře