Kdo si během léta neupeče alespoň jednou koláč nebo buchtu ze sezónního ovoce, jakoby přišel o kus tohoto ročního období. A přitom receptů existují snad tisíce. Zrovna tenhle je rychlý, nenáročný a vcelku levný.
Potřebujeme: Na koláčovou formu o průměru 25 cm
- Na těsto:
- 2 vejce
- 140 ml mléka
- 140 ml oleje (dávám řepkový)
- 160 g cukru krystal
- 3/4 prášku do pečiva
- 340 g polohrubé mouky
- Na tvarohovou náplň:
- 1 tvaroh ve vaničce (dávám polotučný)
- 1 vrchovatou pol. lžíci cukru moučky
- 1 malé vejce
- + ovoce (použila jsem meruňky a broskve)
- + olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Postup:
V míse si utřeme cukr krystal s vejci. Přidáme mléko, olej. Nakonec vpravíme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vznikne nám řídké těsto. Vymažeme a vysypeme formu. Nalijeme do ní těsto. Povrch poklademe umytým a nakrájeným ovocem asi 1 cm od okraje. V jiné misce si smícháme tvaroh, cukr a vejce. Touto směsí přelijeme ovoce na koláči. Můžeme i ozdobně, aby vždy kousky ovoce vykukovaly. Pečeme při 180°C. Délka závisí na zvolené formě. Na koláčovou formu 25 cm širokou, počítáme tak s 30ti minutami. Koláč výborně chutná nejen s kávou a čajem, ale i třeba s vychlazeným mátovým čajem.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat