ZAPEČENÉ BATÁTY

Musím se přiznat, že k batátům si ještě pořád hledám cestu. Mají nepopiratelně úžasnou výživovou hodnotu, krásně vypadají ale sladká chuť u brambory je pro mě stále nezvyklá. Proto jsem si vybrala recept, kde je spousta dalších výborných surovin a myslím, že v rámci zvykání si, je to ta nejlepší varianta.


Potřebujeme:

  • 1 velký batát
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 4 velké žampiony
  • 3 hrsti polníčku
  • 50 g nivy
  • 2 vejce
  • 1/2 avokáda

Postup:

Batát důkladně vykartáčujeme. Nakrájíme ho podélně na 1 cm silné plátky. Ty rozložíme na plech. Potřeme je olivovým olejem a posolíme. Necháme péct při 190°C, dokud nezměknou. Trvá to 10-15 minut. mezitím si nasekáme česnek a na plátky nakrájíme žampiony. Obojí osmažíme na cca 2 lžících oleje. Nakonec přidáme polníček, který necháme jen zavadnout. Když máme batáty hotové, navršíme na ně osmaženou směs. Brambory posypeme nastrouhanou nivou a ještě na 5 minut vrátíme do trouby. Na pánvi ještě usmažíme volská oka. Avokádo nakrájíme na plátky. Po vyndání batátů z trouby je obložíme buď vejcem nebo avokádem. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme teplé nejlépe se zeleninovým salátem.

Komentáře