V poslední době jsem si oblíbila kombinaci více druhů ovoce v jedné buchtě, koláči nebo galetce. Dneska jsem nasbírala pár ostružin a ošatce jsem našla 2 posmutnělá jablka. Nápad byl na světě.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 80 ml vlažného mléka
- 25 g cukru krupice
- 10 g droždí (čerstvého anebo 1 sáček sušeného)
- 1 žloutek
- 40 g másla
- 1/3 sáčku vanilkového cukru
- Špetku soli
- 170g hladké mouky
Na náplň:
- 1 tvaroh kostku
- 1 jablko (nejlépe červené a sladší)
- 1 lžíci cukru moučky
Na posyp:
- 2 hrsti ostružin
- Cukr třtinový
- 1 vejce na potření
Postup:
Polovinu cukru krystal smícháme s droždím a zalijeme 1/2 vlažného mléka. Necháme asi 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si ve větší míse utřeme zbytek cukru se žloutkem. Přidáme vanilkový cukr. Máslo rozpustíme a dodáme k této směsi. Dál vmícháme prosátou mouku a sůl. Nakonec vpravíme hotový kvásek. Těsto propracujeme a necháme alespoň 1 hodinu kynout přikryté a na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh si rozetřeme s cukrem moučkou. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme ho na malé kostky. Vmícháme do tvarohu. Když nám těsto vykyne, ještě ho trochu propracujeme a na vále z něj vyválíme kulatou placku asi 2 mm tlustou. Doprostřed placky asi 7 cm od okraje navršíme náplň. Volné kraje zahneme směrem do středu s tím že uprostřed zůstane kolečko kde vykukuje tvaroh a má průměr asi 6 cm. Tuto dírku překryjeme 2 hrstmi omytých ostružin. Lehce je vmáčkneme do náplně. Nakonec těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a ostružiny posypeme trochou třtinového cukru. Pečeme při 180°C asi 25 minut.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat