ZAHALENÁ HRUŠKA

Takovou tu postavenou hrušku zapíchnutou v korpusu jsem si vždycky chtěla zkusit. Takže jsem to udělala i když trochu jinak.

Potřebujeme:

  • 70 ml smetany 33%
  • 35 g cukru krystal
  • 1 káv. lžičku vanilkového cukru
  • 1 káv. lžičku strouhané citronové kůry
  • 1/2 vejce
  • 1 káv. lžičku prášku do pečiva
  • 55 g polohrubé mouky
  • 1/2 polévkové lžíce kakaa

Na náplň:

  • 1 hrušku
  • 150 ml bílého vína
  • 15 g cukru krystal
  • 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 90 ml vody
Na polevu:
  • 30 g cukru krystal
  • 10 g másla

  • + olej na vymazání formy
Postup:

Nejprve si připravíme hrušku. Oloupeme ji a to tak, aby stopka zůstala na svém místě. Opatrně odstraníme jádřinec. Do kastrůlku nalijeme bílé víno, vodu, cukr a citronovou šťávu. Oloupanou hrušku necháme v tomto roztoku 3-5 minut povařit (záleží na tvrdosti hrušky). Poté necháme v chladnoucím roztoku hrušku ještě cca 20 minut stát. Mezitím si uděláme těsto. Do vyšší misky dáme šlehačku a šleháme ji do polotuhé konzistence. Přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a pak vejce. Opět trochu šleháme. Dodáme prášek do pečiva a mouku. Nakonec vsypeme kakao. Naposledy zašleháme. Olejem si vymažeme formu s průměrem cca 12 cm. Část těsta nalijeme do formy. Trochu těsta nalijeme do otvoru v hrušce, který zbyl po jádřinci. Doprostřed formy postavíme hrušku. Zbytek těsta navršíme kolem hrušky. Pečeme při 170°C asi 40 minut. Pokud by se ovoce začalo připékat, přikryjeme ho alobalem. Po upečení necháme dezert zchladnout. Nakonec si z cukru a másla připravíme karamel. Pokud ho děláte jinak, klidně použijte svůj recept. Já dám do rendlíku cukr a máslo a nechám obojí rozpustit. Ke konci míchám, aby se karamel nespálil. Vychladlou hrušku i korpus pak teplým karamelem polijeme. Opět necháme vystydnout. Pak už si můžeme tuto lahůdku vychutnat.


Itadakimasu!

Komentáře