Takovou tu postavenou hrušku zapíchnutou v korpusu jsem si vždycky chtěla zkusit. Takže jsem to udělala i když trochu jinak.
Potřebujeme:
- 70 ml smetany 33%
- 35 g cukru krystal
- 1 káv. lžičku vanilkového cukru
- 1 káv. lžičku strouhané citronové kůry
- 1/2 vejce
- 1 káv. lžičku prášku do pečiva
- 55 g polohrubé mouky
- 1/2 polévkové lžíce kakaa
Na náplň:
- 1 hrušku
- 150 ml bílého vína
- 15 g cukru krystal
- 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 90 ml vody
Na polevu:
- 30 g cukru krystal
- 10 g másla
- + olej na vymazání formy
Postup:
Nejprve si připravíme hrušku. Oloupeme ji a to tak, aby stopka zůstala na svém místě. Opatrně odstraníme jádřinec. Do kastrůlku nalijeme bílé víno, vodu, cukr a citronovou šťávu. Oloupanou hrušku necháme v tomto roztoku 3-5 minut povařit (záleží na tvrdosti hrušky). Poté necháme v chladnoucím roztoku hrušku ještě cca 20 minut stát. Mezitím si uděláme těsto. Do vyšší misky dáme šlehačku a šleháme ji do polotuhé konzistence. Přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a pak vejce. Opět trochu šleháme. Dodáme prášek do pečiva a mouku. Nakonec vsypeme kakao. Naposledy zašleháme. Olejem si vymažeme formu s průměrem cca 12 cm. Část těsta nalijeme do formy. Trochu těsta nalijeme do otvoru v hrušce, který zbyl po jádřinci. Doprostřed formy postavíme hrušku. Zbytek těsta navršíme kolem hrušky. Pečeme při 170°C asi 40 minut. Pokud by se ovoce začalo připékat, přikryjeme ho alobalem. Po upečení necháme dezert zchladnout. Nakonec si z cukru a másla připravíme karamel. Pokud ho děláte jinak, klidně použijte svůj recept. Já dám do rendlíku cukr a máslo a nechám obojí rozpustit. Ke konci míchám, aby se karamel nespálil. Vychladlou hrušku i korpus pak teplým karamelem polijeme. Opět necháme vystydnout. Pak už si můžeme tuto lahůdku vychutnat.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat