O existenci martinských rohlíčků jsem se dozvěděla až před pár lety a teprve až když jsem se letos odhodlala je zkusit, zjistila jsem o jakou dobrotu vlastně jde.
Potřebujeme: Na 16 ks
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 120 g zakysané smetany
- Špetku soli
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 1 čajovou lžičku rumu
- 60g másla
- 1/2 vaječného bílku
- Špetku soli
Na potření:
- 30 g másla
- 1/2 lžičky rumu
- + cukr moučku na závěrečné posypání
Postup:
Suroviny na těsto smísíme. Vypracujeme trochu lepkavé těsto, které necháme odpočinout 1 hodinu v lednici. Mezitím si připravíme náplň. Umeleme ořechy, dáme k nim cukr, rum, bílek, sůl a vpracujeme máslo. Náplň necháme stranou a připravíme směs na potření. Máslo si rozpustíme a vmícháme do něj rum. Když uplyne 1 hodina, těsto vyndáme a rozdělíme ho na 2 stejné kusy. Zatímco s jedním pracujeme, druhý vrátíme do chladu. Takže z poloviny těsta vyválíme tenkou kulatou placku. Rozdělíme ji na 8 stejných trojúhelníků. Náplň navršíme vždy k delší straně kousku a srolujeme ji do tvaru rohlíčku. Trochu ohneme a volné konce lehce zatočíme dolů aby náplň nevytekla. Potřeme každý kousek připravenou směsí másla a rumu. Stejný proces opakujeme i s druhým dílem těsta. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Po vychlazení rohlíčky posypeme cukrem.
Komentáře
Okomentovat