MARTINSKÉ ROHLÍČKY

O existenci martinských rohlíčků jsem se dozvěděla až před pár lety a teprve až když jsem se letos odhodlala je zkusit, zjistila jsem o jakou dobrotu vlastně jde.

Potřebujeme: Na 16 ks

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla 
  • 120 g zakysané smetany
  • Špetku soli

Na náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 čajovou lžičku rumu
  • 60g másla
  • 1/2 vaječného bílku
  • Špetku soli

Na potření:
  • 30 g másla
  • 1/2 lžičky rumu
  • + cukr moučku na závěrečné posypání
Postup:

Suroviny na těsto smísíme. Vypracujeme trochu lepkavé těsto, které necháme odpočinout 1 hodinu v lednici. Mezitím si připravíme náplň. Umeleme ořechy, dáme k nim cukr, rum, bílek, sůl a vpracujeme máslo. Náplň necháme stranou a připravíme směs na potření. Máslo si rozpustíme a vmícháme do něj rum. Když uplyne 1 hodina, těsto vyndáme a rozdělíme ho na 2 stejné kusy. Zatímco s jedním pracujeme, druhý vrátíme do chladu. Takže z poloviny těsta vyválíme tenkou kulatou placku. Rozdělíme ji na 8 stejných trojúhelníků. Náplň navršíme vždy k delší straně kousku a srolujeme ji do tvaru rohlíčku. Trochu ohneme a volné konce lehce zatočíme dolů aby náplň nevytekla. Potřeme každý kousek připravenou směsí másla a rumu. Stejný proces opakujeme i s druhým dílem těsta. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Po vychlazení rohlíčky posypeme cukrem.



Komentáře