ČOKOLÁDOVO-SKOŘICOVÝ VĚNEC

Kombinace skořice a čokolády mi nejdřív přišla trochu divná, ale po vyzkoušení receptu už vím, že tyhle dvě suroviny k sobě opravdu ladí. 


Potřebujeme:

  • 170g hladké mouky
  • 25g třtinového cukru
  • 0,5 vanilkového cukru
  • 0,5 sáčku sušených kvasnic
  • 1 špetku soli
  • 100 ml  mléka
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce řepkového oleje
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • + cukr moučku na závěrečné posypání


Postup:

V míse si smísíme mouku, sůl, cukry a kvasnice. V jiné hlubší míse prokvedláme vlažné mléko, olej a 1/2 vejce (tu druhou si ponecháme na potření věnce). Obě části dáme dohromady a propracujeme. Vzniklé těsto necháme na teplém místě přikryté stát 1 hodinu. Poté ho propracujeme a zase ho 1 hodinu necháme. Opět ho propracujeme a vyválíme do tvaru obdélníku o tloušťce cca 2 mm. Ten posypeme nastrouhanou čokoládou a skořicí. Náplň trochu přimáčkneme k těstu. Zamotáme jako roládu. Asi 1 cm od okraje roládu opatrně podélně rozřízneme. Obě části omotáme jako cop se dvěma proudy. Oba volné konce pak přimáčkneme k sobě, čímž nám vznikne kulatý tvar, připomínající věnec. Čokoládu, která nám přitom vypadla namáčkneme zpátky. Ořechy nasekáme a posypeme jimi věnec, který nakonec potřeme zbylou polovinou vejce. Pečeme při 180°C asi 25 minut (záleží na vaší troubě). Po vychlazení posypeme moučkovým cukrem. 


Itadakimasu!

Komentáře