Původní recept jsem našla na jednom hezkém blogu a v průběhu přípravy se ozval můj vnitřní rebel (prostě jsem neměla některé suroviny) a já tuto už tak dobrotu vytunila pro vlastní chuťové buňky. Tady je recept.
Potřebujeme: Na koláč o průměru 20 cm
Na těsto:
- 90 g hladké mouky
- 20 g cukru moučka
- Špetku soli
- 40 g másla
- 1 žloutek
Na náplň s mákem:
- 50 g mletého máku
- 100 ml tučného mléka
- 1 lžíci cukru krupice
- 3 čajové lžičky marmelády (nejlépe ostružinová, lesní ovoce nebo třešňová)
Na tvarohovou náplň:
- 120 g tučného tvarohu
- 20 ml smetany (stačí 12%)
- 20 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžičku hladké mouky
- Trochu citronové kůry
Postup:
Nejdřív si uděláme makovou náplň. Do kastrůlku dáme vařit mléko. Když vře, přidáme mák a asi 5 minut vaříme za stálého míchání. Pak odstavíme. Přidáme cukr. Nakonec vmícháme marmeládu. Pustíme se do těsta. Navážíme mouku, cukr a dodáme sůl. Smícháme. Pak přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Pro lepší vpracování ho můžeme namačkat vidličkou. Přidáme žloutek a vypracujeme těsto. To pak vyválíme na kulatou placku o průměru 22 cm. Dáme ji do formy a upravíme zvednuté kraje. Povrch koláče pokryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi na pečení. Troubu vyhřejeme předem na 180°C. Pečeme cca 15 minut. Mezitím si nachystáme náplň s tvarohem. Tady jen smícháme v misce všechny uvedené suroviny. Když je těsto upečené dáme na něj nejprve makovou náplň a pak přelijeme náplní tvarohovou. Pečeme dalších 15 minut.
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat