KOLÁČ DVOU VRSTEV

Původní recept jsem našla na jednom hezkém blogu a v průběhu přípravy se ozval můj vnitřní rebel (prostě jsem neměla některé suroviny) a já tuto už tak dobrotu vytunila pro vlastní chuťové buňky. Tady je recept.


Potřebujeme: Na koláč o průměru 20 cm

Na těsto:

  • 90 g hladké mouky
  • 20 g cukru moučka
  • Špetku soli
  • 40 g másla
  • 1 žloutek

Na náplň s mákem: 

  • 50 g mletého máku
  • 100 ml tučného mléka
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 3 čajové lžičky marmelády (nejlépe ostružinová, lesní ovoce nebo třešňová)

Na tvarohovou náplň:

  • 120 g tučného tvarohu
  • 20 ml smetany (stačí 12%)
  • 20 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžičku hladké mouky
  • Trochu citronové kůry

Postup:

Nejdřív si uděláme makovou náplň. Do kastrůlku dáme vařit mléko. Když vře, přidáme mák a asi 5 minut vaříme za stálého míchání. Pak odstavíme. Přidáme cukr. Nakonec vmícháme marmeládu. Pustíme se do těsta. Navážíme mouku, cukr a dodáme sůl. Smícháme. Pak přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Pro lepší vpracování ho můžeme namačkat vidličkou. Přidáme žloutek a vypracujeme těsto. To pak vyválíme na kulatou placku o průměru 22 cm. Dáme ji do formy a upravíme zvednuté kraje. Povrch koláče pokryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi na pečení. Troubu vyhřejeme předem na 180°C. Pečeme cca 15 minut. Mezitím si nachystáme náplň s tvarohem. Tady jen smícháme v misce všechny uvedené suroviny. Když je těsto upečené dáme na něj nejprve makovou náplň a pak přelijeme náplní tvarohovou. Pečeme dalších 15 minut. 



Itadakimasu!

Komentáře